Tweedehands auto kopen? Let op de aanschafwaarderegeling!

Lang niet iedere autoverzekering heeft een aanschafwaarderegeling voor tweedehands auto’s. Waarom je daar beter wel op kunt letten? Bij schade loop je zonder regeling zelf meer risico. Het financiële nadeel kan oplopen tot duizenden euro’s.

Stel, je auto wordt gestolen of raakt total loss en je dient de schade in bij je verzekeraar. Hoe hoog de vergoeding is, hangt af van de specifieke voorwaarden van de autoverzekering. Een van die voorwaarden is de aanschafwaarderegeling.

Verschil wel of geen aanschafwaarderegeling

Bij een autoverzekering met aanschafwaarderegeling krijg je het volledige bedrag terug dat je voor de auto betaald hebt. Zonder deze regeling ben je aangewezen op de dagwaarde van je auto. Het verschil is vaak groot. Zelfs op de dag van aankoop kan je al fors minder vergoed krijgen als er geen sprake is van een aanschafwaarderegeling.

Praktijkvoorbeeld

Je koopt een tweedehands auto voor 17.500 euro. Twee jaar later krijg je een  ongeluk en blijkt de auto total loss te zijn. Je hebt gelukkig een autoverzekering met een geldige aanschafwaarderegeling en krijgt 17.500 euro van de verzekering. Had je deze regeling niet gehad, dan was de vergoeding maximaal de dagwaarde. In dat geval bijvoorbeeld 13.500. Zo ga je er in slechts twee jaar € 4.000 op achteruit. 

Sterke verschillen voorwaarden aanschafwaarderegeling

Niet elke verzekeraar kent een aanschafwaarderegeling, of dezelfde voorwaarden hiervoor. Vergelijk autoverzekeringen daarom op de volgende punten:

  • Hoe lang is de aanschafwaarderegeling geldig? De meeste verzekeraars hanteren een maximale termijn na één, twee of drie jaar. Na die periode ben je alsnog aangewezen op de dagwaarde.

  • Is het verplicht de auto bij een bepaalde verkoper te kopen, bijvoorbeeld alleen bij een merkdealer of BOVAG erkend bedrijf? Veel verzekeringen accepteren geen aanschafwaarderegeling voor auto’s gekocht bij een particulier.

  • Stelt de verzekeraar eisen aan de leeftijd van je auto?

  • Geldt er een maximaal toegestane prijs die de auto je gekost mag hebben?

Nieuwe auto? Nieuwwaarderegeling

Koop je een nieuwe auto, let dan op de nieuwwaarderegeling. De meeste verzekeraars vergoeden het volledige aankoopbedrag alleen als je auto nog geen jaar oud is. Met de nieuwwaarderegeling kun je deze periode juist verlengen. Wel zo prettig als je ook na twee of drie jaar een volledige vergoeding voor je auto krijgt en de vergoeding niet beperkt tot de dagwaarde.

Voorwaarden vergelijken is altijd belangrijk als je een autoverzekering afsluit. Neem daarbij de aanschafwaarderegeling of nieuwwaarderegeling mee. Wil je zeker weten dat je de beste autoverzekering afsluit? Wij voorzien je graag van advies.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Euro Financieel AdviesCentrum maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie