Hypotheekrente omhoog? Wat basel je nou?

De gemiddelde hypotheekrente staat nog steeds historisch laag. Van een echte stijging is nog geen sprake. Toch komen de banken langzaam in beweging. Banken hebben met andere regels te maken dan verzekeraars of pensioenfondsen die hypotheken verstrekken. Daarom zouden ze eerder de rente verhogen.

De regelgeving voor banken wordt op Europees niveau bepaald en staat bekend onder de naam Basel IV. Een gespreksonderwerp waarmee je jezelf niet populair maakt op feesten en partijen, maar wel ontzettend belangrijk voor onder andere ING, ABN Amro en Rabobank bij het verstrekken van hypotheken.

Risico bij leningen   

De regels zijn bedoeld om een nieuwe bankencrisis te voorkomen. Het risico dat een bank loopt bij het verstrekken van leningen staat erin centraal. Stel de bank leent geld uit aan een nieuw bedrijf dat zich nog moet bewijzen. Het risico dat de lening niet wordt terugbetaald is in dat geval groter dan bij een lening aan een succesvol bedrijf dat al jaren winst maakt.

Geld achter de hand

De Basel-regels schrijven voor dat een bank een financiële buffer moet aanhouden bij het uitlenen van geld. Met andere woorden, voor elke lening moet de bank ook een bedrag achter de hand houden. Wanneer geleende bedragen niet terugbetaald worden, komt een bank daardoor minder snel in de problemen.

Basel en hypotheken

Terug naar de hypotheekrente. In Nederland gebeurt het niet vaak dat mensen hun hypotheeklasten niet meer kunnen dragen. Het aantal wanbetalingen is in verhouding laag. Een beperkt risico voor de bank zou je denken. Om dat de regels op internationaal niveau aangescherpt worden, moeten banken ook voor de veilige Nederlandse hypotheken een buffer aanhouden.

Invloed op jouw hypotheekrente

Banken hebben geld liever niet als buffer in de kas. Dat is namelijk ‘dood’ geld waar je weinig mee kunt. Het valt niet uit te lenen tegen een rentevergoeding en je kunt er ook niet mee beleggen. Kortom, het brengt dus niets op. Sterker nog, geld in beheer houden kost geld.

Voor banken is het logisch om die kosten door te berekenen in de hypotheekrente. Daarbij gaat het in eerste instantie om hypotheken met een lange rentevaste termijn. Bijvoorbeeld 20 of 30 jaar.    

Heb je plannen om een huis te kopen en een hypotheek te sluiten? Kijk dan niet alleen naar banken maar onderzoek ook de mogelijkheden bij andere aanbieders. Zeker als je door andere regels een lagere hypotheekrente kunt krijgen. We helpen je graag met het selecteren van de beste hypotheekaanbieder in jouw situatie. Na het invullen van het onderstaande formulier nemen we snel en vrijblijvend contact met je op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Euro Financieel AdviesCentrum maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie